Aktualności, ETAP II

II Etap, działanie 6

Cel: Ocena skuteczności opracowanej przez lidera nowej technologii uprawy buraka cukrowego dla plantacji w rejonie Zamościa

Zrealizowane działania w ramach etapu:

  • Zebranie informacji na temat warunków meteorologicznych panujących w trakcie prowadzenia doświadczenia.

W obrębie poszczególnych kombinacji wykonano:

  • Oceny wigoru roślin oraz fitotoksyczności [%].
  • Oceny skuteczności w ograniczaniu rozwoju chwościka buraka [%].
  • Pomiary fluorescencji chlorofilu 3, 10 i 30 dni po aplikacji preparatu mikrobiologicznego.
  • Pomiary wskaźnika NDVI (Normalized Difference Vegetation Index) 3, 10 i 30 dni po aplikacji preparatu mikrobiologicznego.
  • Pomiary wysokości roślin w (14 i 28 dni po aplikacji preparatu mikrobiologicznego)[cm].
  • Oceny plonowania buraków cukrowych.

Ocena efektywności zastosowanych technologii

Ocena porażenia roślin

Ocena wschodów

Schemat wykonywanych zabiegów:

Wariant nr 1 – kontrola (bez ochrony fungicydowej)
Wariant nr 2 – ochrona fungicydowa

  • T1 Hepta Pro 2,0 l/ha;
  • T2 SPYRALE 475 EC 1,0 l/ha + Hepta Pro 1,0 l/ha;
  • T3 SPYRALE 475 EC 0,8 l/ha + preparat mikrobiologiczny 0,5 l/ha

Wybrane wyniki badań

  • Ocena fitotoksyczności – nie stwierdzono fitotoksyczności w żadnej kombinacji.

Poletka badawcze

Zdrowe rośliny po zastosowaniu odpowiedniej strategii ochrony

Zalecenia:

Opracowana technologia uprawy okazała się efektywnym rozwiązaniem na plantacji buraków cukrowych. W razie wystąpienia większej presji chwościka buraka w kolejnych latach, zaleca się wykonanie czwartego zabiegu, w którym preparat mikrobiologiczny będzie aplikowany w połączeniu fungicydem chemicznym oraz z miedzią, z uwagi na duży problem odporności w tym rejonie.