Cel: Ocena skuteczności opracowanej przez lidera nowej technologii uprawy buraka cukrowego dla plantacji w rejonie Zamościa
Zrealizowane działania w ramach etapu:
- Zebranie informacji na temat warunków meteorologicznych panujących w trakcie prowadzenia doświadczenia.
W obrębie poszczególnych kombinacji wykonano:
- Oceny wigoru roślin oraz fitotoksyczności [%].
- Oceny skuteczności w ograniczaniu rozwoju chwościka buraka [%].
- Pomiary fluorescencji chlorofilu 3, 10 i 30 dni po aplikacji preparatu mikrobiologicznego.
- Pomiary wskaźnika NDVI (Normalized Difference Vegetation Index) 3, 10 i 30 dni po aplikacji preparatu mikrobiologicznego.
- Pomiary wysokości roślin w (14 i 28 dni po aplikacji preparatu mikrobiologicznego)[cm].
- Oceny plonowania buraków cukrowych.
Schemat wykonywanych zabiegów:
Wariant nr 1 – kontrola (bez ochrony fungicydowej)
Wariant nr 2 – ochrona fungicydowa
- T1 Hepta Pro 2,0 l/ha;
- T2 SPYRALE 475 EC 1,0 l/ha + Hepta Pro 1,0 l/ha;
- T3 SPYRALE 475 EC 0,8 l/ha + preparat mikrobiologiczny 0,5 l/ha
Wybrane wyniki badań
- Ocena fitotoksyczności – nie stwierdzono fitotoksyczności w żadnej kombinacji.
Zalecenia:
Opracowana technologia uprawy okazała się efektywnym rozwiązaniem na plantacji buraków cukrowych. W razie wystąpienia większej presji chwościka buraka w kolejnych latach, zaleca się wykonanie czwartego zabiegu, w którym preparat mikrobiologiczny będzie aplikowany w połączeniu fungicydem chemicznym oraz z miedzią, z uwagi na duży problem odporności w tym rejonie.