I etap badań w ramach projektu
ETAP I.
Analiza aktualnej sytuacji zagrożeń upraw buraków cukrowych w różnych regionach kraju
W celu dokonania ocen polowych podzielono teren całej Polski na 4 regiony
Region I – woj. zachodniopomorskie, pomorskie, lubuskie, wielkopolskie, kujawsko- pomorskie
Region II – woj. dolnośląskie, opolskie, śląskie
Region III – woj. Małopolskie, podkarpackie, lubelskie, świętokrzyskie
Region IV - woj. łódzkie, mazowieckie, podlaskie, warmińsko- mazurskie
Obserwacji dokonywano w trzech fazach rozwoju roślin: BBCH 31, BBCH 39, BBCH 42.
Region I.
- Średnia temperatura powietrza w czasie sezonu wegetacyjnego była wyższa w stosunku do poprzednich sezonów i sprzyjała rozwojowi chorób grzybowych.
 - Występowanie chwościka buraka obserwowano we wszystkich lokalizacjach.
 - Mączniak prawdziwy nie występował, bądź występował w niewielkim nasileniu w trzecim terminie lustracji.
 - Na plantacjach nie występowała rdza buraka.
 - W ostatnim terminie lustracji presja ze strony chorób grzybowych wynosiła 45%.
 
Region II
- Średnia temperatura powietrza w czasie sezonu wegetacyjnego była wyższa w stosunku do poprzednich sezonów. Częste opady i wysoka temperatura sprzyjały rozwojowi chorób.
 - Występowanie chwościka buraka obserwowano we wszystkich lokalizacjach.
 - Mączniak prawdziwy nie występował, bądź występował w niewielkim nasileniu w trzecim terminie lustracji.
 - Na kilku plantacjach zaobserwowano występowanie rdzy buraka.
 - W ostatnim terminie lustracji presja ze strony chorób grzybowych wynosiła 45%.
 
Region III
- Średnia temperatura powietrza w czasie sezonu wegetacyjnego była wyższa w stosunku do poprzednich sezonów. Częste opady i wysoka temperatura sprzyjały rozwojowi chorób.
 - Występowanie chwościka buraka obserwowano we wszystkich lokalizacjach.
 - Mączniak prawdziwy nie występował, bądź występował w niewielkim nasileniu w trzecim terminie lustracji.
 - Nie zaobserwowano występowanie rdzy buraka.
 - W ostatnim terminie lustracji presja ze strony chorób grzybowych wynosiła 45%.
 
Region IV
- Wysoka temperatura powietrza w ciągu dnia i nocy, sprzyjała rozwojowi chorób grzybowych.
 - W trakcie sezonu wegetacyjnego opady atmosferyczne były umiarkowane i nie występowała susza.
 - Występowanie chwościka buraka obserwowano we wszystkich lokalizacjach.
 - Mączniak prawdziwy nie występował, bądź występował w niewielkim nasileniu w trzecim terminie lustracji.
 - W kilku lokalizacjach zaobserwowano występowanie rdzy buraka.
 - W ostatnim terminie lustracji presja ze strony chorób grzybowych wynosiła 45%.