Cel: Analiza jakości preparatu mikrobiologicznego wykorzystywanego w nowej technologii produkcji buraka cukrowego
Działanie:
Analiza czystości mikrobiologicznej preparatu z wykorzystaniem tradycyjnych technik mikrobiologicznych: posiewów i preparatów mikroskopowych
Celem działania była ocena czystości mikrobiologicznej preparatów uzyskanych na zakupionej w ramach kosztów inwestycyjnych projektu instalację biotechnologiczną poprzez wykonanie posiewów na różne podłoża mikrobiologiczne oraz poprzez barwienie preparatów z wykorzystaniem barwienia Grama oraz barwienia metodą Schaeffera-Fultona (różnicowanie komórek wegetatywnych oraz form przetrwalnych bakterii
Zdjęcie. Podłoża mikrobiologiczne wykorzystywane do badań.
Wykorzystano podłoża mikrobiologiczne o różnych właściwościach:
- Podłoże Bacillus ChromoSelekt agar z dodatkiem polimyksyny B - podłoże selektywne, różnicującym bakterie z rodzaju Bacillus.
- Podłoże PDA oraz Sabouarda - podłoża mikrobiologiczne wykorzystywane do hodowli grzybów. Są to jednak podłoża nieselektywne, na których możliwy jest również wzrost bakterii.
- Podłoże Rose Bengal z chloramfenikolem - podłoże selektywne warunkujące wzrost grzybów oraz hamującym wzrost bakterii.
Dla wszystkich badanych preparatów biologicznych, w posiewach wykonanych na podłożach wymienionych w tabeli 2, nie stwierdzono zakażenia mikrobiologicznego.
Analiza mikroskopowa potwierdziła brak obcych morfologii komórek w preparatach barwionych metodą Grama oraz metodą Schaeffera-Fultona. Barwienie Grama potwierdziło obecność bakterii Gram dodatnich.
Obraz mikroskopowy preparatu biologicznego barwionego metodą Grama.
Obraz mikroskopowy preparatu biologicznego barwionego metodą Schaeffera-Fultona.